Stropirea pomilor

 • In pomicultura, dupa efectuarea taierilor si stropirilor de iarna urmeaza o serie de lucrari si stropiri care vor asigura recoltele acestui an.

La mar se aplica doua tratamente de baza cand:
1. 10-20% din mugurii florali sunt la inceputul infrunzirii (sunt cat o urechiusa de iepure);

2. 10-15% din flori si-au scuturat petalele.

Ambele tratamente se executa impotriva rapanului si a fainarii. La aceste stropiri, se folosesc unul dintre urmatoarele produse: Benlate 50WP 0,05-0,07%, Punch 40EC 0,005 – 0,0075%, Rasumin 0,15%, Systane 0,1 – 0,125%.

Este indicat sa folositi solutiile alternative pentru o mai mare eficienta.

La prun de o importanta covarsitoare sunt in aceasta perioada urmatoarele tratamente:
1. Pentru principalele boli de sezon (monilioza,antracnoza), stropirea se aplica intre fazele de buton verde si inaltarea inflorescentelor. Tratamentul se aplica cu zeama bordeleza 1% sau Turdacupral 50 PV 0,5%.

2. La caderea petalelor, prunii se stropesc cu unul din urmatoarele produse: Dithane M45 0,2% sau Vondozeb 0,2%.

La par in aceasta perioada este obligatoriu tratamentul pentru rapan si defoliatoare care se executa cu Dithane M45 0,2% sau Vondozeb 0,2% si se efectueaza in intervalul dintre inflorirea corolei si deschiderea primei flori.

La cires si visin se folosesc aceleasi produse ca la prun, impotriva moniliozei si antracnozei si se aplica la scuturarea petalelor.

La piersic si cais se aplica o stropire impotriva moniliozei, fainarii cu Dithane M45 0,2% sau Vondozeb 0,2% sau Sumilex 0,1%, atunci cand 10-15% din flori si-au scuturat petalele.

Este bine de retinut ca in perioada de vegetatie piersicul nu suporta stropiri cu zeama bordeleza.

Se reomanda  in perioada 15 Feb.-01.Mar. in zilele cu temperaturi pozitive ( cind scheletul pomului este uscat ) sa stropiti toate speciile de pomi fructiferi cu ulei horticol ( Confidor Oil 004) 150ml/10 l apa acesta fiind un insecticid care combate larvele si oualele hibernante ale insectelor.

Comentarii
 1. Emilian Petrin spune:

  Buna ziua.
  Tin sa va atrag atentia ca la tratamentul la prun unde mi-am indreptat atentia 3 min faceti o greseala si va spun ca sa o corectati.
  Nu trebuie sa va suparati insa consider ca ca ajut daca va atrag atentia.Pe site aveti urmatorul text

  La prun de o importanta covarsitoare sunt in aceasta perioada urmatoarele tratamente:
  1. Pentru reducerea rezervei de daunatori, stropirea se aplica intre fazele de buton verde si inaltarea inflorescentelor. Tratamentul se aplica cu zeama bordeleza 1% sau Turdacupral 50 PV 0,5%.

  Zeama bordeleza este un fungicid de contact, pe bază de cupru, care combate bolile cauzate de ciuperci de asemeni si Turdacupral este fungicid.

  Eu va recomand in perioada 15 Feb.-01.Mar. in zilele cu temperaturi pozitive ( cind scheletul pomului este uscat ) sa stropiti toti pomii fructiferi cu ulei horticol ( Confidor Oil 004) 150ml/10 l apa acesta fiind un insecticid care combate larvele si oualele hibernante ale insectelor.
  Va multumesc.

  Emilian Petrin
  e-mail : emilpetrin@yahoo.com

 2. Camelia spune:

  Instructiuni luate si postate copy-paste astfel incat o greseala sau o prostie devine stapana pe toate blogurile. Toti se dau gradinari in fata ecranului dar habar n-aveti ce inseamna un pom fructifer. Ma intereseaza cu disperare ceva si citesc aceleasi tampenii peste tot.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

WordPress.com Logo

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

Comentezi folosind contul tău Twitter. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

Comentezi folosind contul tău Facebook. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

Comentezi folosind contul tău Google+. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s